hr | 

En

De 

Farma Haber

Osnovana 1980.godine, farma je smještena u naselju Marboj koje se nalazi na samo 6km udaljenosti od centra grada Rovinja. Na farmi se je te godine krenulo sa uzgojem koza ili točnije uzgojem plemenite srnaste koze. 1983. godina je godina u kojoj se farma okreće uzgoju trakenerskih konja. Te je iste godine osnovan Savez uzgajivača trakenerskih konja Hrvatske koji potpisuje ugovor o ravnopravnom uzgoju i suradnji sa njemačkim savezom Trakehner Verband te sa sestrinskim savezima uzgajivača iste pasmine iz 10 različitih zemalja svijeta. 2010. godine farma započinje sa uzgojem španjolskih konja - PRE Pura Razza Española. Ovi su konji doprinijeli ravoju i nastanku mnogih jahačih konja, a od njih su potekli i sami Lipicanci..

Osim konja farma je danas postala dom mnogim autohtonim hrvatskim pasminama kao što su istarski magarac, istarska koza, istarsko govedo Boškarin, krava Buša te brdski pas Tornjak. Sve ove životinje u ovom mikrookruženju čine Genopark farme Haber.

Na prostorima farme djeluje i FN registrirana škola jahanja te rovinjski Konjički Klub Sveta Eufemija. Trenerice i instruktorice u školi i klubu su sestre Mirjam i Suzana Haber, obje višestruke prvakinje i viceprvakinje u dresurnom sportu u Hrvatskoj. Za jahanje te treninge dresure ili preskakanja prepona ovdje se koriste trakeneri, pony konji, haflingeri i posavci. Nadalje, u pratnji trenera, takoder organiziraju šetnje i izlete po prirodi, izmedu istarskih vinograda i polja maslina.

Ovamo po savjete i na edukaciju dolaze vlasnici konja, treneri i fizioterapeuti iz ostalih hipoterapijskih centara, a u klubu se obučavaju svoji i tuđi konji. Podučava se ispravno fiziološko sjedenje jer je samo je ispravno jahanje zdravo za jahače, konje i njihova tijela. U školi se strogo drže bioloških principa po kojima se jahač treba prilagoditi pokretima, ritmu te promjenama u težištu konja kojega jaše. 

Aktivnost na koju su najponosniji je terapijsko jahanje ili hipoterapija. Hipoterapija označava grupu aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba i konja. Ovaj specifičan način terapije namijenjen je prvenstveno djeci s posebnim potrebama ili lokomotornim bolestima te osobama s invaliditetom. Ciljevi ovakve vježbe mogu biti od poboljšanja kvalitete života u širem smislu do specifičnih terapijskih ciljeva zato se nemože reći kako je terapijsko jahanje isključivo pogodno samo za osobe s invaliditetom već i za one osobe koje žele poboljšati fleksibilnost tijela, ravnotežu, snagu mišića te poboljšati vlastito držanje.