hr | 

En

De 

Pura Razza Española PRE

Kraljevski konj, Andaluzijski konj, španjolski konj … sve su to nazivi koji se danas koriste za pasminu. Važno je napomenuti da se upravo u Španjolskoj ovaj konj rijetko naziva andaluzijskim već isključivo PRE ili Pura Razza Española. Centar uzgoja su danas Malaga, Sevilla i Cordoba, te je posebno poznat samostan Jerez de la Frontera gdje se uzgajaju još od 1476.godine. Kroz stoljeća su se za uzgoj konja i njihovu čistokrvnost brinuli redovnici, odbijajući križanja sa teškim francuskim konjima unatoč mnogim nastojanjima.

Pasmina vuče porijeklo iz doba kada je Španjolska bila pod Maurskom okupacijom, a nastala je direktno od Berberskih konja dovedenih sa sjevera Afrike, križanjem sa domaćim postojećim pasminama kao Sorraia poni. Dobiveni konji su preteče današnjih Andaluzijski konja, sudjelovali su u stvaranju i oplemenjivanju velikog broja današnjih pasmina, među njima i Lipicanera.

PRE konj je elegantan, agilan, izbalansiran, hrabar i prekrasnog izgleda. Izdašnih i vrlo ritmičkih kretnji u hodu, visokom kasu, te galopu. Njegova je najistaknutija osobina visoka akcija koljena u kasu. Zbog svoje agilnosti i hrabrosti korišteni su za tradicionalnu španjolsku koridu gdje su se borili sa bikovima. Boja im je najčešće bijela, iako može varirati preko sivaca do čak mrljastih konja u dvije boje. Također su poznati po kvalitetnoj, dugoj, čak valovitoj grivi i repu, te malenim ušima.

Postoje dva podtipa pasmine, jedan je krupniji, snažniji i mišićaviji, a drugi sitniji i brži. Kod oba tipa glava je nešto duža, specifičnog konveksnog izgleda, vrlo slična glavama berberskih konja. Elegantno im tijelo ima zaobljene mišiće, niska ramena, kratka i čvrsta leđa, snažne, ali ne preduge noge. Po karakteru ovo je temperamentan konj s mnogim kvalitetama, fantastičnog izgleda, s briljantnom prezentacijom, a ubraja se u kategoriju lakših konja. Nedvojbeno je jedna od najljepših pasmina svijeta, a u kombinaciji sa svim kvalitetama rada i karaktera, sasvim je lako shvatiti široku uporabu ovih konja, njihovu popularnost te zašto se španjolski konj danas smatra idealnim dresurnim konjem.

Farma Haber je 2010. godine u Hrvatsku iz Malage uvezla licenciranog pastuha Hierro CEN koji potječe od jedne od najpoznatijih i najprestižnijih uzgajivačnica u Španjolskoj - Yeguada Centuriòn, te dvije kobile – Fabula i Kaperuza. Hierro CEN je dostupan za rasplod, a na farmi se danas može pronaći i ždrijebad kraljevskih konja.

View the embedded image gallery online at:
http://farma-haber.com/index.php/konji/pre#sigProIde73d1160b6